Akrobatgruppen The Kims
1 av 6
Akrobatgruppen The Kims. Herbert Weiss till vänster.
Herbert Weiss i trapetsen
2 av 6
92-årige Herbert Weiss i trapetsen Foto: Lena Callne
Herbert i trapetsen, 92 år gammal
3 av 6
Herbert i trapetsen, 92 år gammal Foto: Lena Callne
Herbert Weiss och hans avlidne kollegas fru Siv
4 av 6
Herbert Weiss och hans avlidne kollegas fru Siv Foto: Lena Callne
Teckning av akrobatgruppen The Kims
5 av 6
Teckning av akrobatgruppen The Kims Foto: Lena Callne
Lena Callne och Herbert Weiss
6 av 6
Lena Callne och Herbert Weiss Foto: Lena Callne
P4 Dokumentär

P4 Dokumentär: Herbert & akrobatfamiljen

37 min

En dag bestämde sig den unge Herbert Weiss för att söka till cirkusen. Det blev starten på ett halvt sekel av resor genom Europa med hans akrobatfamilj The Kims. P4 Norrbottens Lena Callne har mött Herberg som idag är 92 år gammal.

Herbert har en historia att berätta. En gång var Edith Piaf orolig för att han skulle få glassplitter i handflatorna. Han gick nämligen på händerna på samma scen där hon tappat ett vinglas. Herbert Weiss minns det som igår.

Idag är han 92 år och lever pensionärsliv i Farsta, I lägenheten bredvid bor hans vän Siv, änka efter hans artistpartner Henry i akrobatgruppen The Kims. Han tar hand om henne så gott det går.

Herbert Weiss kom från Österrike till Sverige 1939, som den tidens ensamkommande flyktingbarn. Hans väg in till gemenskap var idrott, i hans fall gymnastik.

Längtan efter ett annat liv än det som bagarlärling fick honom att söka sig till en cirkus. Det blev starten för ett långt och framgångsrikt yrkesliv som varietéartist, med världen som arbetsfält.

– Det var självklart att ta hand om Siv när Henry gick bort. Vi har levt som en familj.

Lena Callne möter Herbert Weiss för att tala om hans livsäventyr och om en familj som inte var som andras. Hon har tidigare bland annat gjort P4-dokumentärerna "I Emmas fotspår" och " Vad skulle farfar ha sagt?".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".