Eva Gunnare tipsar om recept med blåbär.
Eva Gunnare tipsar om recept med blåbär. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Jon Hedström/Sveriges Radio.

Eva Gunnares enkla bärtips: Så gör du blåbärsvin

5:05 min

Matkreatören Eva Gunnare tipsar om vad du kan göra med blåbär. Som att torka dem till russin eller göra blåbärsvin...

Du behöver: 

  • Blåbär
  • Vatten
  • 1 sockerbit
  • ½-1 msk russin

Så gör du:

  1. En flaska, 75 cl, fylls med färska blåbär
  2. Häll på vatten så flaskan fylls och till sist en sockerbit
  3. Låt flaskan stå och jäsa i soligt fönster tills alla bär sjunkit till botten
  4. Häll i russin 
  5. Lagras någon månad

Obs! Skruva inte igen korken. Då kan flaskan explodera och du får blåbär överallt där du inte vill ha det. 

Receptet kommer från: Norrbottens matbok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".