Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Roger Ylinenpää, samhällsstrateg Luleå kommun, och Johanna Lindberg, bredbandskoordinator Region Norrbotten.
Roger Ylinenpää, samhällsstrateg Luleå kommun, och Johanna Lindberg, bredbandskoordinator Region Norrbotten. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Företag slåss om fiberkunderna i Norrbotten
1:56 min

Flera bolag tävlar numera om hushållen i utbyggnaden av fibernätet i Norrbotten. I områden där olika aktörer erbjuder fiberanslutning krävs ofta att grannarna går samman och väljer samma leverantör.

Hur står det till på bredbandsfronten hemma hos dig? Mejla vår reporter johanna.hovenmark@sverigesradio.se

Det har uppstått en ny konkurrenssituation på marknaden för utbyggnad av fibernätet i Norrbotten.

– Konkurrensen har kommit det senaste året. Ur mitt helikopterperspektiv är jag förstås nöjd och glad över det. I södra Sverige har den funnits tidigare. Regeringen har satt upp som mål att vi ska ha konkurrens och all utbyggnad bygger på att vi har det, säger Johanna Lindberg, bredbandskoordinator Region Norrbotten.

Tidigare har intresset varit svalt, enligt Johanna Lindberg, men nu tävlar olika aktörer om de norrbottniska hushållens gunst.

– Jag tror att det börjar bli utbyggt i södra Sverige, och då pratar jag om söder om Norrbotten, och att man har insett att det är häruppe som det finns en marknad kvar, säger Johanna Lindberg.

För att skrida till verket med fiberuppkoppling kräver de olika bolagen att en viss andel av hushållen i ett område ansluter sig till just deras erbjudande. Om inget företag anser sig ha tillräckligt underlag för att dra igång, kan utbyggnaden dra ut på tiden. Sunderbyn och Vitådalen i Luleå är exempel på områden där det pågår tävlan om hushållen.

Roger Ylinenpää, samhällsstrateg i Luleå kommun, uppmanar konsumenterna att prata ihop sig innan de tecknar avtal.

– Olyckligast vore om hälften av invånarna tecknar avtal med den ena och andra hälften med den andra, säger han.

Vilket är ditt råd till konsumenter som känner sig villrådiga?

– Samråd med övriga bybor, kalla till möte och välj den ni tycker är bäst, säger Roger Ylinenpää.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".