Kiruna centrum.
Kiruna centrum. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Oklarheter inför beslut om Kiruna centrum

2:20 min

Om cirka ett halvår väntas Kiruna kommun besluta om en ny detaljplan som gör det möjligt att stegvis göra om nuvarande centrum till ett gruvindustriområde.

Det handlar om en detaljplan för Gruvstadspark 2, etapp 2. Marken ska steg för steg förändras till en gruvstadspark, som är tillgänglig för allmänheten, och därefter till ett gruvindustriområde.

En som uttrycker en stark oro över situationen är Gunnar Selberg i oppositionspartiet Centerpartiet i Kiruna.

– Jag tycker att det är oerhört illavarslandade. Det är att göra om Kiruna stad till gruva, utan att vi har fått några garantier för att vi kommer att få ersatt med en ny stad någonstans. Det finns inte en enda investerare klar ännu. Man har hela tiden sagt utveckling före avveckling. Tar man den här detaljplanen och gör om till gruva, då har vi gett bort vårt sista maktmedel mot LKAB och staten, för att kunna ställa krav på dom att dom ska återuppbygga det dom river. 

Vad tycker du man ska göra i nuläget?

– Man ska avvakta med planen, det här är vårt trumfkort, säger Gunnar Selberg.

Kirunas socialdemokratiska kommunalråd Kristina Zakrisson betonar att detaljplanen i dagsläget bara ska ut på granskning och att det dröjer åtminstone ett halvår innan den nya planen kan godkännas.

Hon anser också att kommunen först måste komma överens med olika aktörer i en rad frågor.

– För vi ska ju avveckla ett bostadsområde och innan vi gör det måste vi kunna känna oss trygga med att vi har förutsättningarna för de nya bostadsområdena och där tycker jag inte att vi är i hamn ännu. Innan vi antar planerna så finns det nog en del att komma överens om, säger hon.

Vad kan det vara?

– Vi har redan när vi börjat arbetet sagt att de förutsättningar vi har idag måste vara minst lika goda när vi går ur stadsomvandlingen. Infrastruktur, kommunikationer, E10, järnvägen, ett levande centrum, säger Kristina Zakrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".