Asylsökande kliver på bussen i Haparanda för transport till Migrationsverket i Boden.
1 av 2
Asylsökande kliver på bussen i Haparanda för transport till Migrationsverket i Boden. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Asylsökande demonstrerar på Victoriatorget på gränsen i Haparanda-Tornio.
2 av 2
Asylsökande demonstrerar på Victoriatorget på gränsen i Haparanda-Tornio. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Asylsökande gick över gränsen till Haparanda

1:50 min

Ett 30-tal asylsökande gick i dag över gränsen från Finland till Sverige i samband med den demonstration som genomfördes mot de skärpta asylreglerna i Finland.

Under tre timmar pågick manifestationen vid landsgränsen i Torneå och Haparanda med asylsökande i Finland som protesterade mot landets asylpolitik.

Strax efter klockan två promenerade majoriteten av demonstranterna, mest män men även ett fåtal kvinnor och barn, över gränsen till Sverige.

En av dem var Ali från Bagdad i Irak. Han säger att det är omöjligt att återvända men att han är medveten om att det finns stor risk att svenska myndigheter skickar tillbaka honom till Finland, där han först sökt asyl. 

– Det är möjligt men efter det som hänt den senaste tiden förstår du att det är ett hårt klimat i Finland. Vi hoppas vi kan hitta något annat och få hjälp i Sverige, säger Ali. 

En buss väntade på dem i Haparanda för vidare transport till Migrationsverket i Boden, där asylansökan kan ske. Dublinförordningen säger dock att om du sökt asyl i ett annat land ska du skickas tillbaka dit. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".