Foto: Mats Lennartson / SCANPIX
Foto: Mats Lennartson/TT.

Kraftig ökning av fjällräddningsuppdrag

Fjällräddningen har fått rycka ut 133 gånger i sommar – i snitt 1,3 gånger per dag. Mer än hälften av utryckningarna gjordes i Norrbotten, där larmen och insatserna ökat kraftigt.

En sammanställning från polisen visar att Norrbotten hade 75 fjällräddningsinsatser under perioden 22 maj-31 augusti. I Västerbotten gjordes 13 insatser, i Jämtland 39 och i Dalarna sex stycken.

I de flesta fall ryckte fjällräddarna ut för att undsätta människor som skadat sig eller blivit sjuka. Det rör sig om frakturer, stukningar, hjärtproblem, sårskador eller total utmattning.

Polisen, som ansvarar för fjällräddningen, fick kalla in helikopter vid 100 av de totalt 133 räddningsinsatserna.

Sommarens statistik över fjällräddningsinsatser är på grund av förändrade rutiner inte helt jämförbar med tidigare års statistik. Men tydligt är att utryckningarna ökat kraftigt i Norrbotten – polisen talar om en fördubbling. Ökningen hänger tydligt ihop med att fjällturismen ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".