Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grävning för att lägga ner fiberkabel. Foto: Anna Torgnysdotter, P4 Norrbotten
Grävning för att lägga ner fiberkabel i byn Avan utanför Luleå. Foto: Anna Torgnysdotter, P4 Norrbotten

Byggboom i fibernätet – men inte nog för att nå statliga mål

2:12 min

Det råder byggboom i fibernätet i länet. Men det nationella målet att i princip alla ska ha snabbt och stabilt internet 2025 är inte realistiskt i Norrbotten, enligt bredbandskoordinatorn Johanna Lindberg.

År 2025 ska 98 procent av invånarna i Sverige ha tillgång till snabb, stabil och driftsäker uppkoppling, enligt regeringens bredbandsstrategi.

– För hela Norrbotten tror jag att det är ganska osannolikt men vi har bra forskningsprojekt för snabbare trådlöst bredband i glesbygd på gång. Jag hoppas att vi kan ta ett större ansvar från den regionala sidan för att lösa situationen, säger Johanna Lindberg, bredbandskoordinator i Region Norrbotten.

I Norrbotten har ungefär 60 procent fiberanslutning i dagsläget. På sina håll finns mycket kvar att göra om länet ska hålla tempot i enlighet med de nationella målen.

– Det är Arjeplog, Älvsbyn och Gällivare som har de största blinda fläckarna, men i alla de här tre kommunerna har vi en stark utbyggnadsvåg. I Gällivare och Arjeplog har det budgeterats för att bygga ut 100 procent, säger Johanna Lindberg.

Hon tror att ny konkurrens på marknaden och projekt på väg att lämna planeringsfasen, kommer att leda till att Norrbotten når en utbyggnad på 90 procent år 2020.

– Det tror jag att vi når på grund av att vi i Norrbotten har kommuner som tar otroligt bra ansvar för utbyggnationen, säger Johanna Lindberg.

Johanna Lindberg säger att regionen under hösten ska sätta egna mål för fiberutbyggnaden, men att ambitionsnivån också är kopplad till hur det blir med statligt stöd till utbyggnad av fibernätet utanför tätorterna.

Även Roger Ylinenpää, samhällsstrateg som jobbar med fiberfrågan i Luleås byar, efterlyser resurser.

– Om regeringen säger något så hoppas man att de kanske pytsar in lite pengar, säger han.

Har det kommit några signaler om mer pengar till kommunerna?

– Nej, kanske inte nya pengar förutom de tidigare som vi vet om. Vi kommer att få tillskott nu till våren och sedan, 2020, kommer en ny programperiod. Förhoppningsvis kommer det nya pengar där så att vi kan bygga de vita fläckar som finns kvar, säger Roger Ylinenpää.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".