Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Matkreatören Eva Gunnare berättar om "superbäret" lingon.
Matkreatören Eva Gunnare berättar om "superbäret" lingon. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jon Hedström/Sveriges Radio
Lyssna
(4:39 min)

Eva Gunnare: Gör nyttigt godis av lingon

Publicerat torsdag 7 september 2017 kl 11.43

Matkreatören Eva Gunnare tipsar bland annat om hur du kan göra "sura remmar" av superbäret lingon.

Här kommer recepten på bärläder, klappgröt och vattlingon:

 

Sötsura bär-remmar (bärläder)

Du behöver:

  • 500 g lingon
  • 1,5 dl vatten
  • 4 msk honung (eller söta efter behag)

Gör såhär:

  1. Värm upp bären i kastrull med vattnet.
  2. Blanda i honungen men koka ej efter att honungen satts i.
  3. Mixa bären och bred ut massan på en eller ett bakpappersklädd plåt. Lingonmoset ska vara rätt tunt - helst ca 3 mm tjockt.
  4. Torka i ugn på 40 grader (max 50 grader) med luckan på glänt. Torka i 6-12 timmar beroende på tjocklek och sötningsgrad.
  5. Det är klart när ytan inte längre är kladdig och det går att lyfta upp "lädret" utan att det fastnar i bakpappret.
  6. Strö eventuellt på lite socker om du vill ha ett sötare godis. Klipp i remmar och förvara dem i en lufttät burk. Håller jättelänge!

 

Klappgröt

Du behöver:

  • 0,5 liter lingon
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl mannagryn

Gör såhär:

  1. Koka upp lingon, vatten och socker.
  2. Istället för att sila och bara använda vätskan kan du spara lingonen och ha med dem i gröten. Ger en mindre slät gröt, men mer smak och konsistens.
  3. Tillsätt mannagrynen och låt sjuda i 5 minuter underomrörning.
  4. Häll allt i en stor bunke. Vispa med elvisp tills gröten svalnat och blivit luftig och tjock. Man kan skynda på processen genom att ställa bunken i kallt vatten i diskhon.
  5. Servera med gräddmjölk.

 

Vattlingon

Du behöver:

  • Lingon
  • Vatten

Gör såhär:

  1. Koka upp vatten och låt svalna.
  2. Fyll burkar eller vidhalsade buteljer med lingon och häll på vattnet så att det täcker.
  3. Stäng locket och förvara kallt och mörkt. Ät till julkalasen! Får en liten sherryton. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".