Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Järv.
1 av 2
Järv. Foto: Hasse Holmberg/ TT.
Alexander Winiger, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.
2 av 2
Alexander Winiger, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. Foto: Ulf Larsson/SR

Lyckat resultat av skitinsamlingen

1:46 min

Den spillningsinventering som länsstyrelsen gjort den gångna vintern för att få mer fakta om järvstammen har gått mycket bra.

Runt 730 prover har samlats in, vilket är långt bättre än förväntat när projektet startade i höstas.

– Vi hade en målbeskrivning på 600 insamlade prover, säger Alexander Winiger som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Under en rad år har mängder av snö, regn och frusna marker har gjort att inventeringspersonal inte kunna hitta och följa järvspår. Därför har det funnits en stor osäkert hur många lyor och lyckade föryngringar som varit under senaste åren.

Att inte ha en bra bild av järvstammens storlek är problematisk, då rovdjursersättningen till samebyar baseras på den men även för att kunna fatta bra förvaltningsbeslut, tillexempel skyddsjakt.

Det är anledningen till att länsstyrelsen i vintras tog allmänheten till hjälp för att samla in järvskit och på det sättet få en uppfattning om järvstammen. Men det är inte bara antalet prover som är bra det är även kvaliteten på de som samlats in.

– Vi har analyserat runt hälften av proverna och det vi är intresserade är att se om vi utifrån provet kan göra en individbestämning. Den så kallade träffkvoten på att kunna göra det ligger på mellan 75 och 80 procent, det är mycket bra, säger Alexander Winiger.

Med många prover och av bra kvalitet går det att få ut mängder av relevant information och våra järvar.

– Vi kommer att få ett bättre grepp och järvstammens täthet, individer och om revir. Vi kommer att kunna dra mycket nytta av dom här resultaten, säger Alexander Winiger.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".