04_Alkberg_Press_382_2x3_Foto_Pär_Olofsson
Mattias Alkberg. Foto: Pär Olofsson.
Veckans färsking vecka 37 2017

Mattias Alkberg klär skarp lyrik i klassisk popkostym

Mjuk melodi och träffande text möts när Mattias Alkberg släpper nytt material under eget namn.

Nya singeln och denna veckas färsking Obeskjuten från Mattias Alkberg, är hämtad från det kommande albumet Åtminstone artificiell intelligens som släpps 15 september. Efter det ger sig Mattias Alkberg ut på en omfattande sverigeturné med inte mindre än 20 spelningar.

Mattias Alkberg är artisten som kan röra sig från att sjunga om att skriva könsord på landets flagga i glad indiestil, till klassiska punkpastischer med nidbilder av politiker, till skarp kritik till samhällsspeglande idédrivna texter i mästerlig popkostym. Han har en unik förmåga att röra sig mellan musikaliska stilar utan att tappa någonsin tappa kärnan i sitt uttryck. Det är intelligent lyrik och briljant popmusik!

Låten Obeskjuten har en lugnare och mer finstämd sångstil och ren ljudbild än vi är vara att höra Mattias i. Men även om detta är mer tillrättalagt än vad vi är vana att höra honom i ljudmässigt så finns allt där – de starka melodislingorna på gitarren, snygga melodier och inte minst hans träffande texter. Det typiska ”Alkbergska” möter klassiskt ”Gärestadisk” och något magiskt, aningens nostalgiskt – både aktuellt och tidlöst uppstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".