Eva Gunnare häggbär
Foto: Privat/Jon Hedström/Sveriges Radio

Eva Gunnare: Överraskande god dessert med häggbär

6:02 min

Matkreatören Eva Gunnare tipsar om hur du kan tillaga dina bär, denna gång handlar det om häggbär och rönnbär.

Häggbärsparfait – överraskande god dessert!  

Du behöver:

  • 3 st äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-1,5 dl mos av häggbär (färska eller frysta)

Gör såhär:

  1. Mosa häggbär genom att pressa dem genom en vanlig trådsil. Ställ åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker i en bunke.
  3. Vispa grädden hårt (ej till smör!) i en annan bunke.
  4. Blanda grädde, äggsmet och häggbärsmos försiktigt ihop till en smet.
  5. Häll i form som går att frysa. Eller i små portionsformar.
  6. Ta fram ur frysen ca 30 min innan förtäring.

 

Rönnbärsmarmelad med äpple och konjak

Vacker, lite kärv marmelad som görs på det överflöd av rönnbär och äpplen som finns under hösten. God till viltkött av alla slag.

Du behöver:

  • 500 g rensade, sköljda riktigt röda rönnbär (frostnupna eller från frysen)
  • 500 g äppelbitar
  • 1 dl vatten
  • 800 g socker
  • Konjak 1-2 msk (Kan uteslutas)

 

Gör såhär:

  1. Skölj, kärna ur och dela äpplena i små bitar.
  2. Lägg i en stor kastrull tillsammans med rönnbär och vatten.
  3. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter.
  4. Rör ner sockret och koka tills marmeladen börjar geléa sig. Det tar cirka 5 minuter. Gör syltprov genom att hälla upp marmeladen på en tallrik och dra fingret genom den. Om marmeladen inte flyter samman är den klar. Skumma väl.
  5. Tillsätt konjaken. Koka upp igen om du vill ha bort alkoholen ur marmeladen.
  6. Häll upp på varma väl rengjorda burkar.

 

Saltade rönnbär

Ät till vilträtter eller vad som helt som kan behöva ett saltsyrligt tilltugg. Riktigt goda!

Gör så här:

  1. Blanda rönnbär med grovt havssalt så att de nästan täcks in och låt dem ligga i rumstemperatur i en öppen, vid ugnsform ett par dagar. De ska ligga i ett tunt lager.
  2. Saltet lösgör vätska ur rönnbären.
  3. Efter ett par dagar lyfter du in dem i kylskåp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".