Annette
Annette Kohkoinen. Foto: Privat

Ingen lärare i meänkieli vid förskolan i Luleå

2:57 min

Modersmålsstödet i meänkieli för förskolebarn i Luleå togs bort när läraren gick i pension. Kommunen tycker att det räcker att en pedagog på förskolan pratar språket med barnen ibland.

När läraren i meänkieli på flerspråkscentrum i Luleå gick i pension i somras försvann modersmålsstödet för förskolebarn i Luleå som det hade sett ut en längre tid.

På en av förskolorna försöker kommunen att lösa detta genom att en pedagog på en annan avdelning på förskolan ska prata meänkieli med barnet. Det uppskattas inte av föräldern Annette Kohkoinen.

– Jag är jättebesviken, det här innebär att mitt barn inte får chans att utvecklas som hon hon har rätt till, tycker Kohkoinen.

Hon förstår inte varför kommunen inte kan flytta pedagogen till barnets avdelning, så att de får chans att prata oftare.

– Nu är tanken att de ska prata ute på skolgården, om de ens träffas där, suckar Annette Kohkoinen.

Men enligt Annika Backman, verksamhetschef med ansvar för Luleå kommuns förskolor, går det inte att organisera jobbet så att pedagogen jobbar på samma avdelning som barnet. Hon menar att det fungerar med upplägget som det ser ut nu.

– Avdelningarna på en förskola jobbar ju tillsammans, och chefen ska organisera så att pedagogen och de berörda barnen gör aktiviteter då och då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".