Anders Bergwall från Abisko är bergsguide och alpin fjällräddare. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
1 av 4
Anders Bergwall från Abisko är bergsguide och alpin fjällräddare. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Fjällvandring till Kebnekaises sydtopp: Stentrappor som sherpas har byggt.
2 av 4
Fjällvandring till Kebnekaises sydtopp: Stentrappor som sherpas har byggt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Sherpas jobbar på Kebnekaise
3 av 4
Sherpas jobbar på Kebnekaise. Foto: Nils Eklund
Sherpas jobbar
4 av 4
Sherpas lyfter stenblock. Foto: Nils Eklund

Sherpatrappan på Kebnekaise en succé: Förr hade vi till och med dödsolyckor här

2:15 min

Den nya Sherpatrappan på Kebnekaise blev en succé. Efter att trappan kom till så har inte en enda olycka inträffat i det som tidigare var Kebnekaises mest olycksdrabbade område.

Vägen upp från Kitteldalen längs den västra leden upp mot Kebnekaise sydtopp har genom åren varit den hårdast skadedrabbade sträckan.

– Ja, Kitteldalen har vi haft mest räddningar, det har varit utmärkande förut, säger Anders Bergwall är bergsguide och alpin fjällräddare i Abisko.

Har det varit allvarliga olyckor där?

– Ja, så allvarligt det kan vara, många benbrott och till och med dödsolyckor, säger Anders Bergwall.

Den tidigare så skadeutsatta sträckan från Kitteldalen upp längs västra leden mot Kebnekaise var känd bland fjällräddarna, då den stod för ungefär var tredje utryckning, 20 till 30 varje sommar. Men den här sommaren har det skett ett trendbrott.

– Ja vi har inte haft många räddningar på Kebnekaise längs västra leden, men inte en enda olycka i kitteldalen, bara ett tillbud, berättar Anders Bergwall.

Ja förra sommaren inledde nepalesiska sherpas jobbet med att omvandla stenskravlet i branten till en trappa. Det har förvandlat den riskfyllda sträckan till en säker led.

– Just den här leden är säker att gå i den så kallade sherpastrappan, men framförallt är det ingen som rutschar ner på snölegorna, säger Anders Bergwall.

Så ni på Fjällräddningen skänker dom nepalesiska sherpas som byggde trappan en tacksamhetens tanke?

– Ja, herre gud, det är helt fantastisk, dom har gjort ett fantastiskt jobb. Den smälter in i naturen och kommer att ligga länge. Jag har gått den många gånger i sommar, ner med skadade, då det varit för dåligt väder för att flyga med helikopter. Då är man väldigt tacksam att gå den fina trappen ner, säger Anders Bergwall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".