LTU-forskare ett steg närmare i jakten på liv på Mars

3:37 min

Ny forskning från Luleå tekniska universitet pekar på möjligheten att strimmor på Mars yta uppstår på grund av vattenaktivitet.

I en artikel som publicerats i tidsskriften Scientific Reports pekar flera forskare i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet på möjligheten att strimmor på Mars yta uppstår på grund av vattenaktivitet.

Strimmorna är karaktäristiska för Mars yta och Anshuman Bhardwaj, biträdande universitetslektor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, är försteförfattare till artikeln i Scientific Reports.

Han menar att möjligheten att hitta liv är stor ifall deras teori om strimmorna stämmer.

Orsaken till varför strimmorna på Mars yta uppstår är omdebatterad. Men Anshuman Bhardwaj är säker på att forskarna vid Luleå tekniska universitets nya teori stämmer. Han menar att de gjort en omfattande studie och att de genom all data som samlats in även gjort statistiska analyser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista