Fjällräddaren Johan af Ekenstam testar sin polisradio på en fjälltopp i Hemavan. Till vardags jobbar han som pistör i skidbackarna och har då inte på sig fjällräddarnas uniform. Foto: David Carr/Sveriges Radio.
1 av 2
Fjällräddaren Johan af Ekenstam testar sin nödradio på en fjälltopp i Hemavan. Foto: David Carr/TT.
Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtlands län. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
2 av 2
Polisens nationella samordnare för fjällräddningen, Stephen Jerand. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio

Fortsatt kommunikationsglapp i den svenska fjällvärlden

1:58 min

Det finns en oro inom delar av polisen för att framtidens kommunikationsnät för blåljusmyndigheterna kan komma att få fläckar i fjällvärlden, precis som dagens Rakelsystem har.

Det är Polisens nationella samordnare för fjällräddningen Stephen Jerand som tycker att det är viktigt att bristen med dagens system kommer fram, nu när arbetet för att ersätta Rakel är på väg att inledas.

– Det är ju så att Rakel täcker inte hela Sverige. Rakel täcker ungefär 95 procent. Och de vita fläckarna, de fem procenten finns i Norrbottens län, säger Stephen Jerand.

– Och i Norrbotten har vi haft en hel del svåra händelser de senaste åren. Vi har haft Herkulesplanet som har åkt in i Kebnekaise, Postflyget och sen så har ju vi också enskilda fjällräddningsinsatser i områden där det inte finns en säker kommunikationslösning, fortsätter Stephen Jerand.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".