Jens Sperens, klimat- och energisamordnare på länsstyrelsen i Norrbotten.
Jens Sperens, klimat- och energisamordnare på länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio

Få i Norrbotten tar Klimatklivet

2:33 min

Statliga Klimatklivet, som ska stötta investeringar i till exempel laddstationer för elbilar och cykelfrämjande insatser, har inte haft så många sökande.

Klimatklivet, regeringens stöd för klimatåtgärder, finns att söka för alla företag och föreningar som som har en investering med miljönytta att göra.

Laddstationer för elbilar och biogasanläggningar är två typer av investeringar som fått pengar genom statliga Klimatklivet som nu har funnits i ett par år. Det är företag, föreningar och industrier som kan söka medel från staten och potten är på 700 miljoner kronor per år till 2020 och 800 extra miljoner kronor till 2018.

Tanken med Klimatklivet var att stötta lokala och regionala klimatsatsningar och alla utom privatpersoner får söka.

– Spridningen geografiskt i länet är bra och spridningen på vilka som söker från liten till stor också - men antalet som söker är fortfarande litet, så jag uppmanar alla som vill göra miljövinster att söka, säger Jens Sperens, klimat- och energisamordnare på länsstyrelsen i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".