Ripjakt.
Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Begränsad rätt för utländska jägare ifrågasätts

4:23 min

Statens begränsning för utländska jägare under småviltsjakten ovan odlingsgränsen ifrågasätts nu av myndigheten Kommerskollegium.

För tio år sedan var debatten het om utländska jägares rätt att jaga på statens marker ovan odlingsgränsen i Sverige.

EU-rätten tolkades så att det var diskriminerande och ett brott mot den fria rörligehten att stänga ute utländska jägare och jakten öppnades sedan för alla EU-medborgare att jaga på lika villkor, vilket mötte skarp kritik från många svenska jägare men som också hyllades av turistföretagare.

Inför årets jakt ändrades reglerna, efter beslut av regeringen, och nu är utländska jägare utestängda från småviltjakten under de tre första veckorna i höst. 

Men den rådgivande myndigheten för utrikeshandel, Kommerskollegium ifrågasätter de här nya reglerna, som de menar också bryter mot EU-rätten.

Ulrika Båth Bertram jurist och expert på området förklarar varför i P4 Norrbotten och den ansvariga ministern Sven-Erik Bucht (S) förklarar bakgrunden och varför reglerna är i sin ordning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".