Parkerade gruvtruckar i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Parkerade gruvtruckar i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.

Slutligt avtal om Kaunisvaaragruvan undertecknades i dag

1:08 min

Ytterligare ett steg när det gäller planerna på en nystart av gruvan i Kaunisvaara togs i dag.

Northlands konkursförvaltare Hans Andersson och företaget Abecedes styrelseordförande Mats Leifland undertecknade strax före lunch ett slutligt avtal om överlåtelse av gruvan.

En principöverenskommelse om överlåtelse av Kaunisvaaragruvan till Abecede blev klar för en månad sedan.

För att det slutliga avtalet ska gälla måste konkursboets största fordringsägare, de så kallade obligationsägarna, godkänna det.

Av de drygt elva miljarder kronor som Northland hade i skulder vid konkursen gäller åtta miljarder obligationsägarna.

På frågan om hur mycket Abecede får betala för gruvan, enligt avtalet svarar Mats Leifland att han inte ger några kommentarer om det.

Hans Andersson säger att han räknar med skicka det slutliga avtalet till obligationsägarna i morgon. De har sedan 25 dagar på sig för att genomföra en omröstning om avtalet, alltså att godkänna eller säga nej till det.

Om obligationsägarna godkänner avtalet återstår för Abecede att ansöka hos myndigheten Bergstaten att få överta tillståndet att bryta järnmalm, den så kallade bearbetningskoncessionen, som Northland resources beviljades inför gruvstarten hösten 2012.

Först därefter blir möjligt att starta gruvan igen, vilket Abecede hoppas kan ske någon gång nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".