Kalamarksmålet tas upp i Hovrätten för Övre Norrland i Umeå.
Kalamarksmålet tas upp i Hovrätten för Övre Norrland i Umeå. Foto: Tobias Öhgren, Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio

Stefan Lisinski tror på lösning i Kalamarksfallet

3:27 min

Kriminaljournalisten Stefan Lisinski, som följt Kalamarksfallet under 12 år och idag kommer ut med en bok om fallet, tror att det finns möjligheter att hitta mördaren.

Efter att ha fått sitt fall prövat igen gick morddömde Kaj Linna fri, efter en historisk dom i våras.

Att Kaj Linna är oskyldig innebär att en mördare går fri. Och kriminaljournalisten Stefan Lisinski, som idag kommer ut med boken Att ta ett liv, tror att det är möjligt att mördaren kan hittas.

– Jag hoppas bara att polisen och åklagarmyndigheten kommer att vilja lösa det här.

Lisinski menar att det finns risk för att polisen och åklagarmyndigheten inte riktigt vill ta i fallet.

– Det kanske kan upplevas som kritik mot dem som tidigare jobbat med det och jag känner mig lite orolig för att ingen vill ta i fallet därför.

Olle Andersson, chef för grova brott på polisen i Västerbotten, säger till P4 Norrbotten att det inte finns några outredda spår kvar för att hitta mördaren i Kalamarksfallet, utan att det måste tillkomma nya vittnesuppgifter för att kunna gå vidare.

Kriminaljournalisten Stefan Lisinski ställer sig frågande till det.

– För det första borde huvudvittnet skärskådas ännu noggrannare eftersom han uppenbarligen vet vad som hänt hos bröderna i Kalamark. Det finns, tror jag, mer man kan göra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".