Torbjörn Niemi som är teknikchef på Luleå lokaltrafik står framför en av företagets röda bussar. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Torbjörn Niemi. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

LLT hotas med böter om inte temperaturen på bussarna höjs

2:12 min

Det är för kallt i Luleå lokaltrafiks bussar. Det anser arbetsmiljöverket som nu hotar företaget med vite om inte arbetsmiljön för busschaufförerna förbättras.

Lars-Ove Berglund är busschaufför i Luleå på Luleå lokaltrafik, LLT, och han har kört när temperaturen har legat runt nollan i bussen. 

– Det har varit besvärligt många gånger, särskilt när det är kallt. Det känns som att företaget tar frågan på allvar men det här arbetet skulle ha börjat för många år sedan, säger Lars-Ove Berglund.

Över 5 grader ska det vara vid förarplatsen. Lite kan man tycka, men nog så svårt att få till enligt Torbjörn Niemi som är teknikchef på LLT.

– Man kan likna det vid att du tar din personbil och stannar var femhundrade meter, öppnar bägge dörrarna och har dem öppna i fem minuter. För varje gång du öppnar dörrarna så blir det bara kallare och kallare. Men det är klart att det är en jätteviktig fråga och vi gör allt vi kan för att få bort bekymret, säger Torbjörn Niemi.

Sen i våras har man köpt in femton nya bussar. 10 till är på ingång och efter årsskiftet kommer 40% av bussflottan att vara 1 år eller yngre. Det här tillsammans med att man kontinuerligt ser över värmesystemen på bussarna hoppas man ska göra att problemet försvinner.

25 000 kronor kan LLT tvingas betala varje gång en otillräckligt uppvärmd buss används i trafik. Torbjörn Niemi tycker att kraven är rimliga men påpekar att företaget bedriver sin verksamhet i polarmiljö när det är riktigt kallt.

– Då är det svårt. Men kraven ska ju hållas, det är inget snack om den saken.

Men det början brinna i knutarna. Senast 1 november ska åtgärderna vara på plats. Annars kommer böterna att börja komma.

– Det kan till och med bli så att vi ställer trafik på grund av det. Och det drabbar ju inte bara oss utan det drabbar alla. Men det ska vi ju undvika så långt det bara är möjligt, säger Torbjörn Niemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".