Bild på Gustaf Landen och hans barn
Gustaf Landen tycker att pappagruppen varit givande. Foto: Sara Kjellgren/Sveriges Radio

Svårt att få pappor att prata föräldraskap

1:59 min

Trots att en av landets få pappagrupper finns i Gällivare, och trots att en ny studie visar att behovet av sådana grupper är stort, så är det svårt att nå nyblivna pappor.

En ny studie vid Karolinska institutet visar att det finns ett stort behov av pappagrupper, alltså grupper där nyblivna pappor får träffas och prata om livet som förälder och samtidigt få råd och stöd av en erfaren ledare.
På grund av minskat ekonomiskt stöd från landstingen så finns det bara ett fåtal pappagrupper runtom i landet idag, enligt riksorganisationen MÄN.

Gustaf Landen har gått i en nystartad pappagrupp i Gällivare och för honom var det en självklarhet att vara med i den.

– Det har gett mig en trygghet som pappa, det har även hjälpt mig i mitt förhållande och i mitt familjeliv, säger han.

Studien har gjorts av Ewa Andersson, som är barnmorska och forskare vid Karolinska institutet, samt två av hennes kollegor. De har intervjuat erfarna pappagruppsledare, som säger att det behövs fler såna här grupper.

– På lång sikt tror de att papporna själva mår bättre i relationen med sina barn. På kort sikt är det så att man har sett att papporna också tar ut mer pappaledighet och engagerar sig mer i sina barn, och att det då blir mer jämställt redan från början, säger Ewa Andersson.

Men enligt Mats Berggren från riksorganisationen MÄN, så har pappagrupperna minskat rejält jämfört med hur det såg ut för 10-12 år sedan. I dag är det bara ett landsting och ett fåtal enskilda mottagningar som finansierar pappagrupper.

Gustaf, som gick pappagruppen i Gällivare, tycker det är viktigt att papporna erbjuds att gå i grupper som bara är till för dem.

– Du vinner ju på att det blir ett renodlat fokus bara på pappan, och att man kanske vågar prata mer också, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".