Gevär och kvinna med hund.
Foto: Fredrik Sandberg och Peter Steffen/TT.

Allemansrätt även under älgjakt: ”Men du får inte störa jakten”

2:45 min

En kvinna i södra Norrbotten hotades av en jägare som skulle skjuta hennes hundar om hon inte lämnade skogen. Nils Hallberg, miljörättsjusrist vid Naturvårdverket, reder ut hur allemansrätten fungerar under jakt.

En kvinna i södra Norrbotten, som var ute med hundar, hamnade i en situation då en jägare hotade skjuta hennes hundar om hon inte lämnade skogen. Hon färdades efter en skogsbilväg och hundarna var i koppel.

Händelsen är polisanmäld och har väckt många tankar och kommentarer. Allt från fördömanden av jägarens agerande men också kommentarer kring att man inte bör vistas i skogen under älgjakten utan kan hålla sig därifrån för att inte störa. 

Nils Hallberg, miljörättsjusrist vid Naturvårdverket, reder ut vad som gäller.

– Allemansrätten gäller även under älgjakten, däremot kommer det en bunt med skyldigheter som man måste ta hänsyn. Man får inte bete sig på ett sådant sätt att man avsiktligt stör eller försvårar jakten, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".