Matti Berg på sarvslakt i Nikkaluokta, foto Mikaela Sjöstedt, Sameradion & SVT Sápmi.
Matti Berg på sarvslakt i Nikkaluokta. Foto: Mikaela Sjöstedt/ Sameradion & SVT Sápmi.
#GirjasMotStaten

Rond 2 i Girjasmålet: ”Självklart ska staten uttrycka sig korrekt”

På onsdagen drar rond 2 i Girjasmålet i gång med förberedande förhandling i Umeå.

Gällivare tingsrätt dömde i februari 2016 att det är samebyn och inte staten som har den jakt- och fiskerätt som normalt tillkommer fastighetsägaren. I morgon ska parterna träffas i en förberedande förhandling i Umeå, inför hovrättsförhandlingarnas start i november.

-  Det känns ganska tryggt om jag säger så. Men det är spännande, period två drar igång, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby.

Staten överklagade domen till hovrätten. På onsdag under den förberedande förhandlingen kommer parterna gå igenom ordningen för de kommande hovrättsförhandlingarna.

-  Den förberedande förhandlingen handlar om att gå igenom administrativa frågor och vilken bevisning som kommer att läggas fram, säger Daniel Kjellgren, byråchef på Justitiekanslern.

Har ni någon ny bevisning?

-  Vi har ingen ny bevisning, men det blir en del nytt som till exempel felaktigheter i tingsrättens dom som vi från statens sida kommer att lyfta.

Under tingsrättsförhandlingarna i Gällivare väckte statens advokaters språkbruk stor uppståndelse och debatt när de bland annat använde ordet "lappar". Ett annat uttalande som upprörde många var när statens advokat Hans Forsell sa att "Sverige har inga internationella förpliktelser att erkänna särskilda rättigheter för samerna, vare sig dessa anses vara ett urfolk eller inte”.

För Girjas samebys ordförande är det viktigt att se och höra om staten tänker annorlunda kring retorik och påståenden den här gången.

-  Jag har inte hört någonting, men det kommer att bli spännande att se hur man väljer att argumentera, och vilket språkbruk man kommer att använda. Det blir väldigt intressant.

Har det någon betydelse?

-  Det har säkert ingen juridisk betydelse men jag tycker att det har en väldigt stor politisk betydelse, för det säger lite grann om hur staten ser på oss samer, på renskötsel och samebyar, säger Matti Berg.

Justitiekansler Anna Skarhed är den som svarar för hur staten tänker inför förhandlingarna.

-  Vi noterade den här kritiken, och självklart ska staten uttrycka sig korrekt. Staten har självklart inte medvetet sagt något kränkande, utan det har handlat om att skildra ett historiskt skeende, och då har ordet lapp använts. 

Kommer ni ändra er argumentation och språkbruk?

-  En del av upprördheten tror jag beror på att vi har olika uppfattningar i sakfrågan. När det gäller att samerna är ett urfolk så är det självklart att vi vet det, men den frågan har inte relevans i det här målet.

Sameradions rapportering av målet Girjas mot staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".