Kvinna med mikrofon framför människor.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT.

Höstbudgeten: Barnbidraget höjs

1:19 min

Regeringen presenterade i dag sitt förslag till budget för nästa år. Finansminister Magdalena Andersson föreslår reformer för 40 miljarder kronor. Bland annat ökar barnbidraget med 200 kronor per månad från den första mars nästa år.

– I dag kan vi berätta att vi höjer barnbidraget och studiebidraget för gymnasieungdomar, det betyder att vi infriar ett vallöfte. Barnbidragets grundbelopp har varit oförändrat sedan 2006 och därför föreslår vi att vi ökar det med 200 kronor i månaden från och med mars 2018, sade hon.

Regeringen förslår satsningar på 40 miljarder kronor nästa år. Samtidigt betalas 40 miljarder kronor av på statsskulden.

Bland förslagna satsningar finns skattesänkningar för pensionärerna, satsningar förbättringar i sjukvården och satsningar på miljöåtgärder.

När det gäller den ekonomiska tillväxten räknar regeringen med att BNP ska växa med 2,5 procent nästa år.

Sysselsättningsgraden är rekordhög med över 82 procent i åldrarna 20-64 år.

Däremot är arbetslösheten fortsatt hög. Den sjunker med 0,7 procent till 5,9 procent nästa år.

Magdalena Andersson vill satsa på utbildning av de arbetslösa.

– De utbildningssatsningar vi gör kommer att vara oerhört viktigt för att kunna vidga de flaskhalsar vi ser, men också långsiktigt stärka den svenska konkurrenskraften genom att vi höjer utbildningsnivån i arbetskraften, sade hon.

Oppositionen kritiserar regeringen. Emil Källström är centerpartiets ekonomisk politiska talesperson.

– Ska man göra något för Sveriges barn ska man se till att de föräldrar som inte har något jobb att gå till samtidigt som barnen går till skolan, får ett sånt att gå till. Det är det enskilt viktigaste.

Kristedemokraternas ekonomiska talesperson är Jakob Forssmed.

– Jag skulle vilja se sänkt skatt och framförallt en stor arbetsmarknasreform för människor som finns långt ifrån arbetsmarknadnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".