Fredrik Lundh Sammeli
Fredrik Lundh Sammeli. Foto: Per Vallgårda
Höstbudget 2017

Norrbottens S-ordförande: En halv miljard mer till länet 2018

2:10 min

Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsman och ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten, presenterade regeringens budget i Luleå i dag.

– Vi lägger 40 miljarder på reformer och där är de två största höjning av barnbidraget med 200 kronor i månaden, det berör 30 000 hushåll här i länet och vi sänker skatten för 75 procent av alla pensionärer, vilket berör cirka 44 000 pensionärer i länet, säger han.

I budgeten vill regeringen bland annat satsa mer pengar på skolan, på fler vårdanställda och på att stärka förlossningsvården, säger Fredrik Lundh Sammeli:

– När det handlar om regionen är det cirka 180 miljoner kronor som tillförs under nästa år och när det gäller kommunsektorn är det cirka 350 miljoner kronor, så cirka en halv miljard tillförs länet nästa år.

Satsningar ska också göra på små kommuner med utsatt ekonomiskt läge, exempelvis i glesbygden:

– Dels så tillför vi pengar som kommer att fördelas, exakt hur de ska fördelas är inte klart ännu utan det kommer vi att jobba vidare med.

Finns det kommuner i Norrbotten som får del av de pengarna?

– Helt klart.

Oppositionen är som väntat inte nöjd med budgeten, Linda Frohm, Moderaternas länsordförande i Norrbotten, säger att det är en valbudget med för stora satsningar med tanke på att det är högkonjunktur nu, och att man då borde spara mer för kommande sämre tider.

Men Fredrik Lundh Sammeli tillbakavisar kritiken och säger att regeringen inte bara spenderar utan också avsätter 40 miljarder till statsskulden:

– 40 miljarder avbetalning, 40 miljarder reformer, det är en bedömning vi gjort att det handlar om att varken bromsa eller gasa, utan vi håller en neutral finanspolitik vilket också harmoniserar med de överskottsmål vi har i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".