Hans Tirsén Kulturens hus
Hans Tirsén. Foto: Stig-Arne Nordström, André Pettersson/Sveriges Radio

Arkitekten bakom Kulturens hus: Oförskämt

2:29 min

Hans Tirsén, arkitekten bakom Kulturens hus i Luleå, tycker att kritiken mot byggnaden i radioprogrammet Stadsinspektionen är oförskämd. Och gammal skåpmat.

I radioprogrammet Stadsinspektionen i P1 kunde man i dag höra en rejäl sågning av Luleå när det gäller arkitekturen och byggnadernas utformning i centrum.

Inte minst de lite mer fyrkantiga husen i plåt från 80- och 90-talet, men även Kulturens hus från 2007 liknas vid ett bil-showroom av arkitekturkritikern Mark Isitt.

– Mark Isitts kommentarer vittnar om en total okunskap om vad huset innehåller och vad det har för betydelse för Luleå, säger Hans Tirsén.

Hur var tanken när ni ritade det?

– Det var en viktig byggnad och det visste vi redan när vi tävlade om det. Man valde vårt förslag därför att det var mest funktionellt, det klarade ekonomin och kostnadsramen som man hade. Övriga förslag, som i och för sig var väldigt roliga, snölyktor och isblock och allt vad det var, var inte möjliga att jobba i, säger Hans Tirsén.

Lyssna på hela programmet här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".