Här ska nya E10 i Kiruna dras fram. Längst bort syns lavarna i Tuolluvaara. I förgrunden syns en del av Matojärvis spårsystem. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Här ska nya E10 i Kiruna dras fram. Längst bort syns lavarna i Tuolluvaara. I förgrunden syns en del av Matojärvis spårsystem. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Trafikverket kanske ändrar sig om gångväg längs E10

2:19 min

Kiruna kommun och Trafikverket har i månader varit oeniga om bygget av en gång- och cykelväg, den så kallade Länken, längs en bit av den nya E10:an i Kiruna.

Det handlar om en gång- och cykelväg mellan Varggropen och Matojärvi. Kommunen tycker att Trafikverket inte följer en tidigare överenskommelse om att den ska byggas. Nu säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket Nord, att man kanske ändrar sig om det visar sig finnas ett behov av Länken.

– Det vi måste göra är att se över vårt ställningstagande, om vi ska stå kvar vid att vi inte ska ha Länken eller om den ska tillföras, säger hon.

Helena Eriksson säger att det redan har kommit in en del synpunkter och att nästa steg blir att ännu en gång gå ut med en granskningshandling där allmänheten får chansen att tycka till.

Kommunen har i somras gjort skrivelser till regeringen, gruvbolaget LKAB och Trafikverket, där kommunen anser att Trafikverket inte har följt en tidigare överenskommelse om att den ska byggas.

Men Trafikverket har inte hållit med om kommunens bild av det hela. Myndigheten har också i slutet av juni i ett skriftligt svar, som undertecknats av både Trafikverkets generaldirektör och LKAB:s VD, skrivit att det är en genomförbar kostnadsbesparing att ta bort Länken.

Kristina Zakrisson, Kirunas socialdemokratiska kommunalråd, säger så här:

– Den strök man också i besparingarna och vi tycker att det är orimligt.

Bygget av den nya E10:an planeras starta i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".