Porsöns hälsocentral.
1 av 4
Porsöns hälsocentral hälsocentral stänger vid årsskiftet. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Nina Sundström, vårdadministratör Porsöns hälsocentral
2 av 4
Nina Sundström, vårdadministratör på Porsön, tycker att det ska bli skönt att komma till skott med flytten som länge har varit på tal. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Kristina Myhr Eriksson, närsjukvårdschef Luleå och Boden
3 av 4
Kristina Myhr Eriksson, närsjukvårdschef, jobbar med att verkställa sammanslagningar av hälsocentraler i Luleå och Boden. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Petra Rantatalo, LTU-anställd.
4 av 4
Petra Rantatalo, anställd på universitetet, tycker att det vore praktiskt att behålla närheten till hälsocentralen på Porsön. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Hälsocentraler slås ihop – Porsön står på tur att flytta

2:10 min

Flyttlasset går från Porsöns hälsocentral i Luleå till Björkskatan redan efter jul. Samtidigt pågår förberedelser inför de beslutade sammanslagningarna av hälsocentraler i Boden och Kalix.

ett problem är transporter! [...] Hela dagen går åt för ett kanske kort besök.

Hälsocentralerna ska bli färre och större. Tjänstemän och vårdpersonal i Region Norrbotten står mitt i planeringen av de politiskt beslutade sammanslagningarna i Boden, Kalix och Luleå.

  • Luleå: Porsöns hälsocentral flyttar till Björksskatans hälsocentral. Flytten är planerad att ske vid årsskiftet.
  • Boden: Erikslunds hälsocentral flyttar till Björknäs hälsocentral. Planering av ombyggnationer pågår. Preliminär flytt i slutet av nästa år.
  • Kalix: Grytnäs hälsocentral slås ihop med Kalix hälsocentral på sjukhuset. Planering av ombyggnationer pågår. Flytten ligger minst ett år bort i tiden.

– Alla patienter som har en pågående vårdkontakt kommer att följa med, om man inte väljer att lista om sig till en annan hälsocentral, säger Kristina Myhr-Eriksson, närsjukvårdschef för Luleå och Boden.

Porsöns hälsocentral har i dagsläget knappt 6 000 listade patienter, och Björkskatan har drygt 6 000 patienter. Den nya hälsocentralen kan därmed komma att få omkring 12 000 patienter.

Sammanslagningen i Luleå är tänkt att spara in ungefär 2,5 miljoner kronor om året.

– Besparingarna gör man genom att man har mindre omkostnader eftersom vi samlar oss i en lokal och det finns pengar att hämta på chefer och ledare och den typen av uppdrag. Vi behöver bara ha en chef på ett ställe till exempel, säger Kristina Myhr-Eriksson.

Litet och nära ersätts av större hälsocentraler med längre avstånd för många patienter. Petra Rantatalo, anställd på Luleå tekniska universitet, är inte upprörd över flytten men tycker att närheten till vården har varit praktisk.

– Jag har uppskattat att som anställd ha haft närhet till vårdcentralen, säger hon.

Pensionären Stefan Nilsson bor på Porsön och hör till kritikerna.

– Det känns inte bra. Vi behöver en upprustning av hela centrum och där borde hälsocentralen ingå, säger han.

Men Kristina Myhr-Eriksson menar att flytten ger sjukvården bättre förutsättningar att klara sitt uppdrag.

– Om hälsocentralen är väldigt liten blir man ganska sårbar för då kanske man bara har pengar till en eller en halv tjänst av varje yrkeskategori. På större enheter kan man bygga upp en mer hållbar bemanning. Däremot finns inget egenvärde i att vara väldigt stor, säger hon.

Mer om besparingarna i primärvården i Norrbotten och minskningen av antalet hälsocentraler hör du på måndag 25 september, i P4 Norrbotten, efter 12.30 och 15.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".