Staffan Sarbäck, universitetsdirektör Luleå tekniska universitet.
1 av 2
Staffan Sarbäck, universitetsdirektör Luleå tekniska universitet.
Luleå tekniska universitet, LTU, campus i Luleå. Arkivfoto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Luleå tekniska universitet. Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.

Obehöriga tecknade avtal för universitetet

3:34 min

En rapport som presenterades för Luleå tekniska universitets styrelse i februari visar att personer som inte varit behöriga har skrivit under avtal för universitetet. Något som Expressen var först att rapportera om.

Rapporten från universitetets internkontroll visar vid stickprover att icke behöriga firmatecknare tecknat avtal i cirka 40 procent av de kontrollerade fallen 2016 och bristerna har varit kända sedan april 2015. Vid kontrollen 2015 var det 50 procent av de stickprovskontrollerade avtalen som undertecknats av fel person.

Resultatet visar viss förbättring enligt rapporten men att det finns en fortsatt hög risk och att "bristerna ses som allvarliga".

Eva Nordmark, ordförande för LTU, framhåller i ett svar till Expressen att universitetets årsredovisning godkänts av Riksrevisionen, men att universitetets rutiner för avtal ska ses över.

Till P4 Norrbotten säger universitetsdirektören, Staffan Sarbäck, att man tar allvarligt på brister som upptäcks.

– Vi var inte nöjda med 2015, men vi har öppet redovisat de brister vi sett och rättat till dem. Jag känner mig lugn och stolt över de betyg vi fått från de myndigheter som granskar oss. Vi kan inte få högre ranking, säger Staffan Sarbäck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".