Wao
Foto: Lasse Stenman.
Veckans färsking vecka 39 2017

Unik repertoar när WAO tolkar Vilho Ollikainen

Folkmusikgruppen WAO (initialer för Wilho Akseli Ollikainen) har tagit som sin uppgift att sprida sånger av poeten, vissångaren och kulturpersonligheten med samma namn.

Vilho föddes i finska Savolax men kom som yngling till Hakkas och senare Ullatti inom Gällivare kommun i Norrbotten.

Vilho efterlämnade ett mycket rikt material av visor, dikter och sånger både på svenska, meänkieli och finska och det är ur denna skatt som WAO hämtat sin repertoar.

Bandet består av Markus Falck och Göran Eriksson från JP Nyströms, finska JPP:s Arto Järvelä samt Jan Johansson och Susanne Rantatalo från Jord som gått samman för att hylla Vilho Akseli Ollikainen.

Förutom en skiva ”Maailma on Hullu – världen är galen!” med 17 tolkningar av Vilhos sånger har bandet även turnérat en längre tid med dessa sånger och även en föreställning ”Tjära människa” om Vilhos liv med Jan i huvudrollen. Nu är de på väg ut på turné med musiken i Norrbotten.

Skivans titelspår ”Maailma on Hullu” är också denna veckas färsking i P4 Norrbotten.

Med instrument från svensk och finsk folkmusik och sina egna musikaliska influenser, tolkar och levandegör bandets medlemmar skickligt Vilhos musik och lyfter in den i 2000-talets folkmusik.

Relaterat

Mer om Veckans färsking

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".