Ulf Lindström, energitekniker på Luleå energi
1 av 2
Ulf Lindström, energitekniker på Luleå energi. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Vidar Segerström från Jokkmokk.
2 av 2
Vidar Segerström från Jokkmokk. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Energitekniker: Många fler laddar elbilar nu än för två år sen

1:57 min

I Luleå har antalet laddningar till elbilar ökat från en halv till sju om dan på den första laddstationen som sattes upp 2015. 30 september invigs ännu en snabbladdare på Storheden.

Staten uppmuntrar medborgarna att minska användningen av fossila bränslen till exempel när det gäller bilar och försöker få oss att använda elbilar.

I Luleå finns det drygt 20 laddställen, både som kommunen och Luleå energi satt upp.

På laddstationen i Luleå tankar Vidar Segerström från Jokkmokk. Han har lånat sin pappas bil men kan absolut tänka sig att skaffa en elbil.

– Oljan kommer ju att ta slut och elbilar är ju mer ekonomiska när man börjar jämföra, säger han.

Laddarna som kallas destinationsladdare är inte snabba utan behöver cirka 5 timmar för att elbilen ska bli fulladdad mot 30 minuter med en snabbladdare. 30 september invigs en snabbladdare på Storheden.

– Man kan få upp till 50 procent av investeringskostnaden från Klimatklivet när man sätter upp en laddstation, så jag tycker att till exempel företag och bostadsrättsföreningar ska söka pengar där, säger Ulf Lindström, energitekniker på Luleå energi och ansvarig för laddstationerna för elbilar i Luleå.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista