Nordkalk i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Nordkalk i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.

Nordkalkolyckan i hovrätten i april

1:58 min

Först i april nästa år kommer den fällande domen mot företaget Nordkalk och dess platschef i Luleå för kalkugnsolyckan 2011 att tas upp i hovrätten, mer än ett år efter tingsrättens dom.

En ung man dog i kalkugnsolyckan i Luleå 2011 och för hans familj har väntan på att få ett avslut varit påfrestande säger familjens advokat Magnus Ericsson.

– Varje dag som går är egentligen onödig och förlänger plågan för dem, säger han.

När hovrätten avkunnar sin dom i vår, tror du det blir slutpunkten för dem?

– Det tror jag.

Tingsrätten dömde i mars i år Nordkalk till tre miljoner kronor i företagsbot för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. Den dåvarande platschefen fick villkorlig dom och dagsböter på 26 000 kronor.

Olyckan 2011 då bränd kalk sprutade ut ur kalkugnen i Luleå ledde till att en man dog och fyra fick skador.

Både chefen och företaget har överklagat domen och den 10 april inleder hovrätten i Umeå behandlingen av målet som kommer att pågå i nio dagar. Men bara under första och sista dagen får advokater, målsägande och åklagare vara med.

– Det här är ett lite mer modernt system som de börjat tillämpa sedan en tid tillbaka, framförallt i större mål, egentligen är det väl av effektivitetssynpunkt. I stället för att behöva samla alla aktörer till alla dagar sitter hovrätten själv och tittar på den muntliga bevisningen som är inspelad från tingsrätten

Tror du att det försämrar chansen att domen blir rättvis?

– Nej, jag tror inte det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".