Mikael Eksholm, Polisförbundet
1 av 3
Mikael Eksholm, företrädare för Polisförbundet, säger att bemanningsläget blir värre och värre, trots myndighetens mål om ökad lokal närvaro. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Håkan Karlsson, polisområdeschef, bekräftar att bemanningsläget är allvarligt.
2 av 3
Håkan Karlsson, polisområdeschef, bekräftar att bemanningsläget är allvarligt. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Polisbil i Luleå.
3 av 3
Poliserna har blivit färre och bristen sätter hög press på anställda inom ordningspolisen vid kusten. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio

Pressade poliser vid kusten – facket varnar för personalflykt

1:51 min

Polisförbundet i Norrbotten befarar personalflykt till följd av dålig arbetsmiljö. Underbemanningen sätter press på poliser i Luleå och Piteå som tvingas täcka behoven i inlandet.

Polisen ska stärkas i lokalpolisområdena, komma närmare medborgarna och öka tryggheten. Så står det i Polismyndighetens verksamhetsplan för 2017-2018. Men Mikael Eksholm och hans fackliga kolleger ser en rakt motsatt utveckling i Norrbotten.

– Folk kommer och säger att de funderar på att sluta eller att de slutar för att de inte mår bra på jobbet. De blir tröttare och tröttare. Man blir sliten när man är färre som delar på bördan, säger Mikael Eksholm.

Poliskrisen slår numera hårt mot kusten eftersom anställda i Luleå och Piteå täcker upp i områden där det saknas personal.

Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten, bekräftar att läget är allvarligt.

– Vi har från sommaren och nu fortsatt under hösten tufft att få ihop våra tjänstgöringslistor. Det är ett läge som är allvarligt just nu. Vi skickar patruller från Luleå och Piteå som tjänstgör i Kiruna och Gällivare för att vi inte har lyckats rekrytera poliser i norra Lappland, säger Håkan Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".