Patrik Nilsson, ordförande i IFK Arvidsjaur
1 av 4
Patrik Nilsson, ordförande i IFK Arvidsjaur. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.
IFK Arvidsjaurs Simon Alsenhag, Patrik Nilsson och Abbas Arizada på Ringelvallen.
2 av 4
IFK Arvidsjaurs Simon Alsenhag, Patrik Nilsson och Abbas Arizada på Ringelvallen. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.
Prisutdelare, förra skidskyttestjärnan Helena Ekholm, årets unga ledare Patrik Nilsson och programledaren Ingvar Oldsberg på Eldsjälsgalan i TV4. Foto: Johan Carlén.
3 av 4
Prisutdelare, förra skidskyttestjärnan Helena Ekholm, årets unga ledare Patrik Nilsson och programledaren Ingvar Oldsberg på Eldsjälsgalan i TV4. Foto: Johan Carlén.
Patrik Nilsson, Arvidsjaur. Foto: Peter Sundfeldt
4 av 4
Patrik Nilsson, Arvidsjaur. Foto: Peter Sundfeldt

Hyllade tränarens filosofi: Väljer att bara se det positiva

3:15 min

Patrik Nilsson lyfte division 4-laget IFK Arvidsjaur med hjälp av spelare från flyktingförläggningen. I P4 Norrbotten pratar han om integration, ledarskap och varför han tog en paus förra året.

Patrik Nilsson är 28 år i dag, uppväxt i en sportfamilj men hatade sport och idrott som barn. När familjen ville titta på Sportnytt, krävde han att de slog över till Bingolotto. 

Men han började åka skidor och spela fotboll och bestämde sig tidigt för att bli den allra bästa fotbollstränaren. 

Och det blev han. Bland annat utnämnd till Årets ungdomsledare av Arvidsjaurs kommun och Lions, två gånger utsedd till Årets tränare av Norrbottens fotbollsförbund och 2014 blev han Årets unga ledare på Eldsjälsgalan. 

När han började som tränare för IFK Arvidsjaur hade han bara fyra ordinarie spelare, men på kommunens flyktingboende värvade han ett 50-tal spelsugna, och det blev början på klubbens framgångssaga, inte bara som fotbollslag utan också som integrationsprojekt.

Efter en svacka i fjol har han jobbat med sig själv och nu är han sugen på revansch, som fotbollstränare. 

Lyssna på hela intervjun med Patrik Nilsson här till och med 2017-09-29.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".