Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Britt-Marie Loggert (S).
Britt-Marie Loggert (S). Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio.
Lyssna
1:57 min

Många nyanställda i förskolan i Boden saknar legitimation

Publicerat måndag 2 oktober 2017 kl 05.30

Trots ett krav på att all pedagogisk personal, som förskolelärare, i Bodens kommun ska ha legitimation så saknar nio av de tio som anställts under den sista tiden legitimation.

Britt-Marie Loggert-Andrén (S) som är ordförande för utbildningsnämnden i Boden är bekymrad över situationen i Boden.

– Det är oroväckande, säger hon.

Vad tänker du göra?

– Ja, jag kommer ta med mig de här siffrorna och fortsätta den här diskussionen. För det här är ju en kommunal angelägenhet. Det här är ju ingenting som att jag tror att vi själva inom utbildningsförvaltningen och nämnden kommer att klara, säger Britt-Marie Loggert-Andrén.  

Det är lärarfacken i Boden som gått igenom anställningsbevisen för samtliga förskolepedagoger som anställts, på kortare eller längre tid, sedan slutet av maj till mitten av augusti. Det handlar om vikariat, semesterinhopp och även fasta tjänster. I 47 av de 52 anställningarna saknades legitimation som förskolelärare.

– Vi har sagt det här, alltså lärarfacken har ropat det här i minst fem år. Vargen kommer, vargen kommer, säger Joanna Hübinette, ordförande för Lärarförbundet i Boden.

Hon konstaterar att kommunen under flera år legat i rikstoppen när det gäller andelen anställda behöriga inom gruppen förskolelärare och lärare, men nu är vändningen alltså här.

– Och så kommer vi till den här punkten: nä, nu finns det inte. Så att jag är inte överaskad, men chockad. Och orolig för hur det ska fungera, säger Joanna Hübinette.

Ordföranden för utbildningsnämnden i Boden, Britt-Marie Loggert-Andrén (S), anser att det behövs extra kommunala pengar till skolans värld för att vända utvecklingen. Annars tror hon att det finns en risk för att de redan utbildade, de som på arbetsplatsen måste leda och planera arbetet, väljer att lämna yrket.

– Risken är ju att den personal som redan finns, kanske tycker att  arbetsbördan blir för stor. Och det kan blir en flykt från yrket. Nu hoppas jag ju att det inte blir så, utan att man löser det här, säger Britt-Marie Loggert-Andrén.

Hon pratar också om att Bodens kommun kanske måste börja titta på om kommunen kan ha den höga ambition man har.

– Det är inte säkert att vi kan leva upp till den höga ambitionen, utan att det måste komma in andra yrkeskategorier, säger hon.  

Att man måste sänka målet att 100 procent behörig personal?

– Ja, åtminstone under en övergångsperiod, när det inte går att få tag på utbildad personal. Då kanske man måste göra det.

Britt-Marie Loggert-Andrén öppnar alltså för möjligheten att man i Boden tillfälligt kan behöva plocka bort det lokala kravet som man haft sedan 2006, på att 100 procent av den pedagogiska personalen ska vara behörig. Alltså vara utbildade och ha examen som lärare eller förskolelärare.

Det här i en av de kommuner i länet som har sen lång tid tillbaks haft hög andel behöriga och lärare och förskolelärare.

Det är absolut ingenting hon vill göra, utan framhåller att gemensamma krafttag måste till, både från hennes egen kommun men också från statsmakterna där man stimulerar på många sätt fler att utbilda sig till lärare och förskolelärare.

– Jag tror att det här är något vi kommer få se ett antal år innan man har utökat utbildningsplatserna, men det tar ju tid att utbilda så jag tror vi kommer få se det här ett par år framöver, säger Britt-Marie Loggert-Andrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".