Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Maria Stenberg (S), ordförande regionstyrelsen
Maria Stenberg (S), ordförande regionstyrelsen, uppmanar sjukvården att fortsätta sänka kostnaderna. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Regionrådet ser ekonomiskt trendbrott – trots ökade hyrkostnader
1:50 min

Ekonomin för länets sjukvård står på agendan när regionstyrelsen håller sitt första sammanträde för hösten. Maria Stenberg (S), regionstyrelsens ordförande, pratar om ett trendbrott.

Hur debatten går på regionstyrelsens sammanträde hör du i P4 Norrbotten under eftermiddagen.

Regionstyrelsen ska i dag diskutera den delårsrapport som tjänstemännen i Region Norrbotten lade fram i augusti.

– Vi kan se att våra kostnader är lägre än våra inkomster. Det är ju viktigt att man har högre inkomster och mindre utgifter. Det är det vi kan se och det är jättepositivt, säger Maria Stenberg.

Hon säger att Region Norrbottens ekonomi är på väg att vända till det bättre. Det vill säga att de pågående besparingarna inom sjukvården börjar få genomslag i siffrorna.

Samtidigt säger Maria Stenberg att verksamheterna framledes ska fortsätta att sänka kostnaderna.

– Man klarar inte riktigt sina ekonomiska handlingsplaner men man jobbar hårt med dem och det arbetet måste fortsätta.

Kostnaderna för inhyrd personal har inte gått ner, utan fortsätter i stället att öka.

– Det finns allt för många av våra hälsocentraler som är beroende av inhyrd personal. De kostnaderna ökar för oss och det är inte bra, säger hon.

Vad är det då man har minskat kostnaderna på?

– Vi har minskat kostnaderna för till exempel övertid. Vi håller våra egna personalkostnader under kontroll men när verksamheten sviktar och man inte har läkare då hyr man in och det är väldigt dyrt, säger Maria Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".