Läkare med stetoskop och ett skrivhäfte i handen.
Region Norrbotten får kritik för bristande kontroller av sjukvårdspersonalens legitimationer. Foto: Karin Markhede / TT

Sjukvårdspersonal anställdes utan legitimationskontroller

2:00 min

Läkare och sjuksköterskor har kunnat arbeta i Norrbotten utan gällande svensk legitimation. Den upptäckten gjorde Region Norrbottens revisorer i en granskning av legitimationskontrollerna i sjukvården.

Region Norrbottens revisorer har granskat kontrollen av sjukvårdspersonal i yrken som kräver legitimation. I samband med tisdagens regionstyrelsemöte lämnades revisionsrapporten över till politikerna.

– Det handlar om att vi ska försäkra oss om att den legitimationspersonal vi anställer verkligen har den legitimationen, säger Maria Stenberg (S), regionstyrelsens ordförande.

Är det så att norrbottniska patienter möter personal som inte är legitimerad?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det här är ytterst sällsynt, säger Maria Stenberg.

Revisorerna skriver att bristerna är "klart otillfredsställande".

I granskningen upptäcktes 19 inhyrda läkare och 6 anställda sjuksköterskor utan gällande svensk legitimation. Enligt de avtal som Region Norrbotten tecknar med bemanningsbranschen är det företagen som ska kontrollera sina anställda.

– De behöver kanske också se över sina rutiner om hur man fastställer att den personal man anställer har rätt legitimation, säger Maria Stenberg.

Regionstyrelsen har gett regiondirektören i uppdrag att senast den 31 oktober redovisa hur bristerna ska åtgärdas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".