Nya helikopter 14 visas idag upp vid Helikopterskvadronen i Luleå. Foto: Nils Eklund/SR
Arkivbild. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Militärhelikopter var nära haveri

Statens haverikommission har publicerat sin slutrapport om ett tillbud med en militärhelikopter från Luleå för drygt ett och ett halvt år sedan.

Det var i början av 2016 som militärhelikoptern var nära en allvarlig olycka i Norge när den, på grund av nedsatt sikt, kolliderade med marken.

Helikoptern deltog i den internationella militärövningen Cold response och skulle lämna av soldater i tätt snöfall. Helikopterns landningsställ slog då i isen vid en sjö nära Namsos i Norge.

Ingen skadades men tillbudet var mycket allvarligt och med bara smärre förändringar hade det kunnat bli en allvarlig olycka, enligt rapporten från Statens haverikommission.

"Marginalerna till ett haveri har således varit mycket små", skriver myndigheten.

Haverikommissionen riktar nu hård kritik mot Försvarsmakten i sin rapport där det bland annat framgår att besättningen inte hunnit utbilda sig nog på den aktuella helikoptertypen, något som enligt kommissionen hade krävts för att kunna flyga på ett säkert sätt i den aktuella miljön.

Nu rekommenderas Försvarsmakten att se till så att rutinerna kring helikoptertypen skärps.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".