Myndigheten Bergsstatens huvudkontor i Luleå. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Talga planerar att inom kort lämna in en ansökan om att få bryta grafit en mil väster om Vittangi.

Northvolts planer kan ge skjuts för grafitbrytning

1:52 min

Företaget Northvolts avsikt att bygga en jättefabrik för fordonsbatterier i Skellefteå elller Västerås kan ge en skjuts för Talga resources planer på grafitbrytning i Vittangiområdet.

Grafit är en av de viktigaste råvarorna i fordonsbatterier. Det används i batteriet precis som nickel och kobolt.

– Den är ju huvudkomponenten i anoden i batteriet, säger Martin Jansson, råvarustrateg vid Handelsbanken.

I Vittangiområdet finns flera högvärdiga grafitfyndigheter som australiska Talga resources undersökt och inom kort ska en anökan om bearbetningskoncession för brytning i Nunasvaara lämnas in till Bergsstaten.

– Där har under två somrar gjorts provbrytningar som har visat sig väldigt lovande, säger Roger Hällhag som är talesperson för bolaget.

Diskussioner har också redan förts med Northvolt om materialleveranser till en framtida batterifabrik.

– Självfallet, som mineral- och gruvföretag vill man alltid vara så tidigt ute som möjligt och prata med tänkbara kunder, och Northvolt säger ju själva att de är en tänkbar kund, säger Roger Hällhag.

Bolaget planerar nu en pilotanläggning för produktion av grafitprodukter, exempelvis det Nobelprisade ämnet grafen. Var den ska byggas är inte klart men fördel till råvaran är en fördel, liksom tillgång på energi.

– Sedan kommer det här att vara elkrävande, så det krävs bra tillgång till stabila och hållbara elkällor och det tror vi finns här.

Är Luleå ett alternativ?

– Luleå är ett alternativ som studeras just nu, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".