Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Patrik Olofsson, limnolog på länsstyrelsen.
1 av 3
Patrik Olofsson, limnolog på länsstyrelsen. Foto: Ulf Larsson, SR Norrbotten
Med hjälp av vattenkikare undersöks hur många och vilken storlek det är på flodpärlmusslorna.
2 av 3
Med hjälp av vattenkikare undersöks hur många och vilken storlek det är på flodpärlmusslorna. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.
Många flodpärlmusslor och olika storlekar visar på ett friskt vattendrag.
3 av 3
Många flodpärlmusslor och olika storlekar visar på ett friskt vattendrag. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.

Ljusare för vissa vattendrag men miljöåtgärder krävs på en del håll

2:00 min

Det ser ljusare ut nu, än för några år sen, när det gäller miljön i flera av våra vattendrag, visar en sammanställning av den regionala miljöövervakningen.

I sommar har länsstyrelsen undersökt ett par av dom 16 vattendrag i länet som ingår i den regionala miljöövervakningen.

Det är med hjälp av flodpärlmusslor som tillståndet i miljön kan avläsas. Nu har sommarens inventering sammanställts och det ser bra ut.

– Vi hittar fler musslor än förra gången för åtta år sen, vi hittar även mer små musslor vilket tyder på att bestånden lyckas reproducera sig, säger Patrik Olofsson som är limnolog på Länsstyrelsen.

Anledningen till att det ljusnat finns troligen en rad förklaringar till.

– Vi har genomfört en del biotopåtgärder, skogsbruket kanske är mer medvetna om var det finns känsliga musslor och tar mer hänsyn runt vattendragen, miljögifter kan ha minskat, säger Patrik Olofsson.

Även om det ser ljusare ut generellt så finns det fortfarande ställen där det är ser mycket mörkt ut. Där det måste till med större insatser för att rädda vattendragen.

– Vi har 64 vattendrag i länet där det finns flodpärlmussla. I en del av dom är det riktigt dåligt. Men det pågår ett stort återställningsprojekt ibland annat Åbyälven och Vitbäcken som vi hoppas ska hjälpa dom här vattendragens svaga bestånd, säger Patrik Olofsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".