Åsa Törnman har bommat igen sin butik i Kiruna.
1 av 3
Åsa Törnman har bommat igen sin butik i Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Några butiksfönster gapar tomma i Kiruna centrum.
2 av 3
Några butiksfönster gapar tomma i Kiruna centrum. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Kiruna kommun uppger att det finns idéer om vad som kan göras i Kiruna centrum.
3 av 3
Kiruna kommun uppger att det finns idéer om vad som kan göras i Kiruna centrum. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Butiksägare oroliga för Kiruna centrums framtid

2:18 min

Nuvarande Kiruna centrum ska finnas till i minst fem år till, men handlare har uttryckt en stor oro över framtiden och flera butiker har redan stängt eller är på gång att stänga.

Enligt Kiruna kommun pågår en dialog med LKAB och butiksägare om vad som behöver göras i centrum. Och arbetet har intensifierats under året säger Lars Bäckström som är chef på stadsbyggnadsförvaltningen i Kiruna.

– I takt med att man har känt oron och sett saker förändras.

Han berättar att det har kommit in förslag om att försöka fylla tomma lokaler, att flytta ihop handeln för att få ihop en tät stadskärna framåt flytten 2022. Det kan också handla om att hålla centrum fräscht genom att städa mer än normalt och att ordna aktiviteter på stan.

I somras gjorde handlare en gemensam skrivelse till kommunen om att man ser en minskad omsättning och att centrumhandeln riskerar att kollapsa om inget görs snart.

Och i centrum gapar flera butiksfönster tomma. Åsa Törnman har nyligen stängt sin butik där hon har sålt garn och handarbeten. Hon beskriver näthandeln som en stor konkurrent, men att situationen i centrum också har haft en påverkan.

– Det har blivit en jättestor skillnad det sista året, säger hon.

Mer om Kiruna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".