Järv och Högsta förvaltningsdomstolen.
Skyddsjakten på järv ska avgöras i Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: TT

Vägledande dom om skyddsjakt på järv väntas i höst

1:23 min

I höst kommer det en vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen om skyddsjakt på järvar.

Domstolens beslut förväntas få följder för renägare och rovdjur. I grund och botten handlar det om att två samebyar, Lainiovuoma och Semisjaur-Njarg, velat skjuta tolv järvar i förebyggande syfte, för att minska antalet döda renar.

Länsstyrelsen sade nej, förvaltningsrätten sade nej, men kammarrätten sade ja till skyddsjakt. Ett av de grundläggande skälen till det var att kammarrätten vägde in att samerna är ett urfolk, och lade särskild vikt det när man sa ja till skyddsjakten.

Det här har länsstyrelsen i Norrbotten reagerat på. Där oroar man sig för att urfolksargumentet ska innebära att länsstyrelsen aldrig kan säga nej till skyddsjakt då en sameby ansöker.

För samebyarna är det viktiga att det ska bli tydligt att man ska kunna få förebyggande skyddsjakt, så att man inte behöver vänta till rovdjuren orsakat omfattande skador, eller massdöd, innan jakten kan bli av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".