Kenneth Karlsson, har på länsstyrelsens uppdrag inventerat naturreservat.
1 av 3
Kenneth Karlsson, har på länsstyrelsens uppdrag inventerat naturreservat. Foto: Ulf Larsson/SR
Tuorpas naturreservat i Överkalix.
2 av 3
Tuorpas naturreservat i Överkalix. Foto: Sandra Josefsson
Anokangas naturreservat i Pajala.
3 av 3
Anokangas naturreservat i Pajala. Foto: Kenneth Karlsson, Länsstyrelsen

Länets naturreservat är i olika stadier av vanskötsel

2:57 min

Under sommaren har standarden på länets naturreservat undersökts. Det är en dyster bild av en del av vår skyddade natur som vuxit fram.

I samtliga av Norrbottens kommuner finns ett eller flera så kallade A-reservat, totalt i länet finns det 35. Under sommaren har en inventering gjorts i de här naturreservaten.

– Den övergripande bild är att det finns ett fåtal som är i bra skick. Resten ärt i olika stadium av vanskötsel, säger Kenneth Karlsson, som på länsstyrelsens uppdrag ansvarat för inventeringen av länets naturreservat.

Läser man i länsstyrelsens handlingar om beskrivningen av ett A-reservat så står det bland annat:

Med A-reservat menas naturreservat som är särskilt besöksintressanta och därmed högt prioriterade ur friluftssynpunkt. Dom bör ha många anordningar många anordningar för det rörliga friluftslivet och bör vara anpassade för besökare med olika funktionsnedsättningar. Det är dom mest besökta naturreservaten i en kommun och ambitionen är att dom ska hållas i mycket gott skick.

Men bilden är i de flesta fall raka motsatsen. Det finns en rad olika anledningar till förfallet.

– Det satsades hårt för 40-50 år sen på att bygga ut anläggningar i A-reservaten. Men det avsattes aldrig några pengar till underhåll, säger Kenneth Karlsson.

Förfallet har gjort att antalet besökare i reservaten minskat, Men det finns andra anledningar till reservat med få besökare.

– Det finns en del små, fina reservat som är helt okända. Det saknas skyltning, stigar och dem är aldrig marknadsförda, säger Kenneth Karlsson.

Men nu ska de A-klassade naturreservaten få en ansiktslyftning. Men troligen kommer det inte att bli alla länets reservat.

– Jag tvivlar i att ekonomiska och personella resurser finns för att rusta alla reservat. Min gissning är att det kommer att bli större satsningar på färre reservat, säger Kenneth Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".