Sjukvårdspersonal rullar sängliggande patient genom korridoren. Foto: Erik G Svensson/TT
Systemet med tjut i korridorerna när patienterna behöver hjälp är på väg bort från svensk sjukvård. Foto: Erik G Svensson/TT

Ny teknik ska ge tystare sjukhuskorridorer

1:54 min

Patienternas larm kommer i framtiden att gå direkt till ansvarig personal. Näst på tur i länet att införa den nya tekniken är Piteå och Kalix.

Med nästa generations larmsystem i sjukvården är tanken att patienterna på avdelningarna ska kunna få kontakt och kommunicera direkt med vårdpersonalen. Det larmar i fickan på personalen i stället för i korridoren.

– Det blir ett stressmoment mindre i vården både för patienter och personal. Alla som har varit inne i ett sjukhus vet hur det brukar tjuta i korridorerna, säger Maria Stenberg (S), regionstyrelsens ordförande.

Region Norrbotten har testat systemet i Gällivare och regionstyrelsen har beslutat att Piteå och Kalix står på tur. En investering som beräknas gå på 8,3 miljoner kronor.

– Det här innebär att personalen pratar med patienterna via en telefon, kan man säga.  Därmed underlättar man för personalen som inte först behöver springa till patienten och fråga vad denne vill och sedan kanske springa tillbaka och hämta medicin. Här kan man kommunicera på ett helt annat sätt och vårdmiljön blir lugnare, säger Maria Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".