Mat till äldreboenden
Luleå kommun behandlar ett ärende som handlar om att flytta produktionen av mat åt äldreboenden till Piteå. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.

Hård kritik mot att flytta Luleås matproduktion för äldre till Piteå

2:38 min

Flytta matproduktionen för äldreboendena i Luleå kommun till Piteå, det föreslår Socialdemokraterna i en avsiktsförklaring. Men de möter hård kritik i kommunstyrelsen.

Region Norrbotten ska sluta förse Luleå kommuns äldreomsorg med mat till brukarna. Och kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade i dag en avsiktsförklaring om att flytta matproduktionen till Piteå.

Men oppositionspartierna protesterar kraftigt mot ärendet eftersom de känner att det saknas information om olika alternativa lösningar, kostnader och kvalitetsfrågor. Men Luleås socialdemokratiska kommunalråd, Niklas Nordström, säger att beslutet måste fattas, och att det inte finns några alternativ.

– Det finns ingen som helst realism i att bygga ut matproduktion på vartenda äldreboende och anställa personal dit. Det är väldigt många som skulle anställas och vi har redan i dag problem att hitta kvalificerad personal till äldreomsorgen, och det skulle inte bli lättare med den här typen av lösning. Det Piteå erbjuder är en väldigt bra väg för oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".