Stefan Lundström sitter vid ett bord på Kaleido i Piteå.
Staffan Lundström. Foto: Markus Jornevald

Psykiatrins vecka i Piteå: ”Väldigt tungt för många kvinnor”

3:08 min

Livspusslet gör att många kvinnor i Piteå mår dåligt psykiskt. Det tror Staffan Lundström, personligt ombud vid socialförvaltningen i Piteå.

Under tisdagen var det världsdagen för mental hälsa, och i Piteå pågår psykiatrins vecka med massor av föreläsningar runt om i kommunen.

Staffan Lundström är personligt ombud vid socialförvaltningen i Piteå kommun som är med och arrangerar temaveckan.

– Vi alla drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet, men att våga prata om det är en av sakerna som gör att det kan lätta, säger Staffan Lundström.

Enligt Staffan Lundström mår kvinnor i Piteå kommun sämre än övriga norrbottningar.

I nuläget finns det ingen tydlig förklaring till varför det är så, men Staffan Lundström tror att det kan ha att göra med en hög press från omgivningen.

– I Piteå förväntas kvinnor ha ett väldigt prydligt och välskött hem, familjen ska vara perfekt, det ska vara väldigt fint utåt, sedan ska man vara duktig i sitt arbete också. Det här livspusslet blir väldigt tungt för många kvinnor, säger Staffan Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".