Jon Moln Teike, Annika Lindqvist och Erik Flink på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap deltar på seminarium i Kiruna.
1 av 2
Jon Moln Teike, Annika Lindqvist och Erik Flink på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap deltar på seminarium i Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Erik Flink på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
2 av 2
Erik Flink på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Svårt hitta nya deltidsbrandmän i byarna

2:11 min

Det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän till de mindre orterna, men det finns idéer om hur situationen ska kunna förbättras.

I Dalarna finns till exempel ett gymnasieprogram som ger både behörighet som undersköterska och en grundläggande brandmannautbildning.

Det och mycket annat talas det just nu om på ett seminarium i Kiruna där politiker och tjänstemän från räddningstjänsterna i norra Sverige deltar.

Kiruna kommun har deltidsräddningstjänster i Svappavaara och Vittangi och där behövs det fler personer.

– För tillfället behöver vi lappa och laga. Det fungerar inte långsiktigt och för tillfället håller vi på med en utredning för att se över hur vi ska lösa det, säger Jon Moln Teike, brandingenjör på Kiruna räddningstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".