Korruption inom Luleå kommun

3:12 min

Skattebetalarna i Luleå kommun har förlorat minst 463 000 kronor på grund av ett korruptionsfall inom stadsbyggnadsförvaltningen. Det här visar en ny revisionsrapport, som kom i dag.

Anställda på stadsbyggnadsförvaltningen ska ha tagit emot hemelektronik, vitvaror och dessutom fått olika tjänster utförda i sina bostäder.

Det är totalt tio anställda som misstänkts för mutor. Fallet har varit polisanmält, men förundersökningen lades ner eftersom man inte kunde leda i bevis exakt vilka personer som tagit emot förmånerna.

Revisorer från KPMG har nu gått igenom fallet, och man rekommenderar Luleå kommun att begära tillbaka de 463 000 kronorna.

– Det här visar ju att det sannolikt är så att det har förekommit korruption, ja. Att det har förekommit oegentligheter kring faktureringen, säger Roger Danell, chef för stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå.

Enligt en utredning är det en person på företaget Caverion som sett till att de kommunanställda fått gåvorna. Mannen ska ha gjort påslag på mellan 20 och 25 procent i fakturor till kommunen. Mellanskillnaden har sen använts till gåvorna, enligt en utredning som Caverion gjort själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista