Emil Grudemo El Hayek och Stefan Andersson
Skådespelarna Emil Grudemo El Hayek och Stefan Andersson utforskar manlig vänskap i pjäsen Killarna. Foto: Markus Jornevald/Sveriges Radio.

Manlig vänskap – utan machokultur

2:05 min

Hur ser riktigt nära vänskap mellan män helt utan machokultur ut? Det är en fråga som pjäsen Killarna som går i Luleå på torsdagskvällen ställer.

Skådespelarna Emil Grudemo El Hayek och Stefan Andersson spelar killarna i fråga, och säger samhället fortfarande präglas av en machokultur.

– Där det inte är superpåtagligt finns det också subtilt. Saker som att en ska klara sig själv, en ska vara oberoende. Inte gråta, inte visa svaghet. Alla de här sakerna finns även hos väldigt medvetna personer, även hos oss som jobbar med de här frågorna, säger Stefan Andersson.

Pjäsen är skriven och regisserad av Johanna Salander och är just nu på en Norrlandsturné där föreställningar för både skolklasser och allmänheten ingår.

– Själva grundidén med den här föreställningen är att visa någonting som sällan har gestaltats. Alltså en väldigt nära vänskap mellan två män. Nära både känslomässigt och fysiskt – de kan kramas, ta i varandra och stötta varandra både fysiskt och psykiskt. De relationerna finns ju men de har så sällan visats, och det behövs verkligen för att folk ska kunna ha andra bilder att spegla sig i, säger Stefan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".