Femöresvagnen
Femöresvagnen. Foto: Elias Hellberg.
Veckans färsking vecka 42 2017

Femöresvagnen axlar ny våg av progg

Bandet Femöresvagnen debuterade i P4 Norrbotten i våras då de deltog i P4 Nästa med låten Mammas Gata. Nu är de tillbaka, och det med Veckans färsking, låten Oumbärlig.

Femöresvagnen består av sångaren Adrian Lindberg, trummisen Johan Kalla, August på elbas och Lukas Backeström på gitarr. Alla med någon anknytning till Piteå på olika sätt. Det var också under otaliga kafferep i Piteå hösten 2016 som Adrian och Johan började skriva låtar, ett låtskrivande som sedan ledde till att Femöresvagnen bildades.

Femöresvagnen är ett spännande, ungt band som axlar den nya vågen av progg här uppe i norr. Bandet är mindre politiska i sina texter än sina kollegor i Höstorkestern och Northern Indians som ni lyssnare fått stifta bekantskap med här i Veckans Färsking tidigare. Istället har de en känsla för ett avskalat berättande om vardagens glädjeämnen och sorger. Det finns en charmig ton av barndomsnostalgi, lätt vemod och lekfullhet i både musik och text som är oemotståndlig. Bandet själva nämner musikaliska influenser som Bob Hund och Doktor Kosmos, och 70-talets proggrörelse som textmässig inspiration.

Femöresvagnen kommer aldrig att nå de stora topplistorna med sin indieprogg, men väl kunna skapa en trogen lyssnarkrets som verkligen håller fast vid dem och deras genuina uttryck. Oumbärligt blir oemotståndligt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".